Du behöver:
100g frysta blåbär
1 lime
knappt 1 dl socker
1/2 dl vispgrädde
125 g ljus choklad
125 g mörk choklad
Utanpå:
ca 100 g ljus choklad
ca 100 g mörk choklad
valfritt pynt
- Koka upp blåbären, limen som du river och pressar i saft från tillsammans med sockret, smöret och grädden. Häll sedan allt i en mixer.
- Hacka chokladen och häll i mixern också. Mixa tills chokladen är smällt och du fått en len chokladmassa.
- Bred ut på ett fat och låt svalna i rumstemperatur tills det stelnat.
- Spritsa eller ta en sked och gör små kulor ca 10-12 g. Lägg dem på bakplåtspapper och låt de stelna helt i kylen eller utomhus där det är kallt.
- Rulla kulorna till fina bollar. Låt som stelna ett tag till så att dom inte smälter när du ska doppa dom sedan.
- Smält chokladen som ska vara utanpå i vattenbad och doppa sedan bollarna, en gaffel funkar utmärkt att doppa dem med.
- Lägg de doppade tryfflarna på bakplåtspapper och pynta innan chokladen stelnat.
Tips.
1. Efter du har doppat tryfflarna i chokladen kan du också rulla dom i kakao för att få en mer klassisk tryffel.
2. Chokladen går att smälta i mikron, men ha då väldigt låg värme eftersom det annars kan bildes små brända chokladkorn i den smälta chokladen som smakar pyton.